EnergetikaRezidenčni projektiServisStoritveSvetovanje

SERVISIRANJE ELEKTRIČNIH APARATOV

OBVEZNA GARANCIJA

Eva Langeršek | 13.06.2013

Nakup električnega aparata praviloma povezujemo z garancijo, ki kupcu zagotovi, da bo naprava nemoteno delovala v garancijskem roku. V današnjem članku si preberite, kaj je obvezna garancija in kdaj jo je kupcu potrebno nuditi.

Ob nakupu mnogi trgovci potrošniku ponujajo različno dolžino garancijskega roka. Na slovenskem tržišču je pravzaprav mogoče zaslediti ponudnike, ki ponujajo neomejeno trajanje garancije – t.i. »doživljenjska garancija«. Spet drugi garancije ob samem nakupu niti ne omenijo. Kaj slovenski pravni red določa o garanciji? Je garancija obvezna za vsak izdelek? Ali je morda le prostovoljna? Kakšen je rok, v katerem lahko uveljavljamo garancijo?

Področje garancije ureja Zakon o varstvu potrošnikov, ki določa, da je garancija vsaka obveznost, ki jo podjetje prevzame do potrošnika in s katero se zaveže, da potrošniku brezplačno popravi ali zamenja blago, vrne kupnino ali zagotovi drugo sredstvo, kadar blago ne deluje brezhibno ali nima lastnosti, navedenih v garancijskem listu ali oglaševalskem sporočilu.

Izdelke za katere lahko potrošnik uveljavlja garancijo določi bodisi dajalec garancije (proizvajalec, prodajalec, serviser, …) prostovoljno oziroma njeno obvezno naravo natančno določi pravilnik, ki ga izda minister pristojen za gospodarstvo.

 

Kot navedeno je blago za katero zakonodaja določa obvezno garancijo določeno v pravilniku, in sicer gre za Pravilnik o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje (v nadaljevanju: Pravilnik).

V Pravilniku je določeno:

 • blago, za katero mora proizvajalec izdati garancijo za brezhibno delovanje za obdobje najmanj enega leta, in
 • rabljeno blago, za katero mora prodajalec izdati garancijo za brezhibno delovanje za obdobje najmanj enega meseca.

Pravilnik blago zaščiteno z obvezno garancijo našteva v več točkah:

 • Proizvodi za gospodinjsko in podobno uporabo (električni aparati za ogrevanje, klimatizacijo in ventilacijo prostorov, pripravljanje in hrambo hrane, pranje, čiščenje, pomivanje, ogrevanje vode, električno orodje, fotografski aparati, ure, glasbila, …)
 • Proizvodi avtomobilske in podobne industrije (cestna motorna in priklopna vozila, kolesa, otroški vozički, …)
 • Stroji in naprave za kmetijstvo in za obdelavo majhnih površin (kmetijski traktorji, stroji in naprave za obdelavo in urejanje vrtov, trate in žive meje, …)
 • Proizvodi informacijske tehnologije (osebni, dlančni in podobni računalniki, kalkulatorji, navigacijske naprave, …)
 • Športna oprema in rekviziti (športna oprema in rekviziti, športno in lovsko orožje, …)
 • Proizvodi s področja radio-komunikacij, avdio- in video-tehnike in naprav, ki se nanje priključujejo (televizije, radijski sprejemniki, slušalke, mikrofoni,
 • Elektro-medicinski pripomočki
 • Naprave za varstvo pred požarom (gasilni aparati)
 • Čistilne naprave

Garancija za brezhibno delovanje za obdobje najmanj enega meseca se izda za rabljeno blago kot so cestna motorna vozila, priklopna vozila in vozila s pomožnim motorjem.

Vir: claimcare.net