EnergetikaServisSončna energijaSvetovanje

ELEKTRONIKA

ELEKTRONIKA ZA ZAČETNIKE – Mini ojačevalnik

Verjamem, da bi si želeli narediti tudi kakšno praktično uporabno elektronsko vezje, zato vam predlagam izdelavo ojačevalnika, ki ga bomo lahko napajali prek 12 V adapterja, iz majhne svinčeve baterije ali iz avtomobilskega akumulatorja 12 V, če se boste na piknik pripeljali z avtom. Takšnih ojačevalnikov ni ravno v izobilju na tržišču, zato bo to res pravi projekt, v katerim bomo lahko pokazali svoje znanje in spretnost pri izdelavi malih elektronskih naprav.

Takšna napravica ima kar veliko uporabno vrednost, saj nam poleg majhnih dimenzij ponuja tudi neodvisnost od omrežnega napajanja in s tem mobilnost. Če se radi zabavate, boste lahko veliko lepih trenutkov s prijatelji popestrili s kakšnim svojim nastopom, karaokami ali s preprostim predvajanem MP3 datotek z vašega mobilnega telefona ali MP3/MP4 predvajalnika. Za tehnično plat bo torej poskrbljeno, naprej pa bo postavljala meje le vaša kreativnost!

Izdelali bomo ojačevalnik, ki ga bomo lahko imeli na mizi, v nahrbtniku, v torbi prek rame in podobno. Naš ojačevalnik bo imel en vhod za priključitev mikrofona, en vhod za priključitev kitare, bas kitare ali kakšnega drugega inštrumenta, pri katerem zvok odvzemamo z odjemalcem zvoka (pick-upom) in en linijski vhod za priključitev različnih virov signala, kot so MP3/MP4 predvajalniki. Vse signale, katerih nivoje s potenciometri nastavimo tik pred tem, bomo združili v mešalniku signala prek enakih uporov 47k. V točki, kjer se signali združijo imamo torej nekakšno »zvezdišče« teh uporov in če se spomnimo malo nazaj, smo pri operacijskih ojačevalnikih to že omenjali. Vsak od teh vhodnih uporov z uporom povratne vezave (100k) tvori neko razmerje, ki je enako ojačenju signala.

Shema uporabljenega mešalnika avdio signalov je prikazan na sliki 6. Mikrofonski vhod sestavljata predojačevalnik in trikanalna regulacija barve tona. Predojačevalnik z integriranim vezjem TL071 ojači zelo šibek signal z mikrofona s faktorjem ojačenja, ki ga določa razmerje uporov R1 in R5. Pri mikrofonu lahko pričakujemo amplitudo signala nekje med 2 in 20 mV.

Ojačen vhodni signal primerno tonsko obarvamo s tremi aktivnimi tonskimi filtri, s katerimi lahko posamezna frekvenčna območja zvoka po želji ojačimo ali zadušimo za +/- 20 dB, kar je zelo dobro. Krivulje ojačenja in dušenja za vse tri kanale (frekvenčna območja), za nizke, srednje in visoke tone so narisane na sliki 3, prav tako pa so ponazorjeni položaji potenciometrov tonske kontrole, s katerimi dobimo posamezne frekvenčne karakteristike ojačenja ali dušenja. Kadar so potenciometri v srednjem položaju, je frekvenčna karakteristika ravna (karakteristika »C«). Narisane so tudi karakteristike za nekatere druge nastavitve, položaji potenciometrov za posamezno karakteristiko pa so narisani zraven črke, s katero je karakteristika označena.

Celotni članek